De beste tip die pedagogisch coaches kunnen geven

Genieten op de groep

“Hoe heet jij?“ Ik ben nog maar net op de peutergroep en een paar nieuwsgierige ogen kijken mij aan. Ik noem mijn naam en vraag ook naar de zijne. “Ik heet Daan”….en dan volgt er een heel verhaal. Daan is al bijna 4 jaar en gaat dan naar de grote school. “Het is de school van Lyn…“ voegt hij eraan toe alsof ik dan precies weet welke het is. Peuters zijn zo heerlijk puur.

“Jij mag ook wel onze juf zijn hoor.” Kennelijk is er een klik want even later word ik door Daan uitgenodigd om mee te eten en drinken. Daan is al druk op zoek naar een stoeltje om die naast die van hem te zetten. “Gezellig hoor Daan, dat ik zo naast jou mag zitten.” Trots kijkt Daan naar mij en hij trakteert me op een glimlach van oor tot oor.

Meedoen

En natuurlijk zing ik mee met het fruitliedje en drink ik een kopje thee. Ik maak deel uit van de groep en ik verwonder en geniet. Ik kijk rond en volg de gesprekjes tussen de peuters. Geniet van hun manier van contact maken. Zie hoe de pedagogisch medewerker rustig en deskundig een conflict oplost. Een 2-jarige is gefrustreerd als hij moet wachten op zijn appeltje en uit zich door te gillen. De aanraking van een sussende hand op zijn rug maakt hem weer rustig. De andere pedagogisch medewerker heeft een onderonsje met de peuter naast haar en samen lachen ze om hun grapje. Een jongetje wat telkens van zijn stoeltje gaat valt mij op. Wat trekt hem aan waardoor hij telkens van tafel wegloopt? Of gebeurt er gewoon niet zoveel in de kring wat hem boeien kan?

Zoveel te zien

De wereld van jonge kinderen blijft fascineren. Nog maar tien minuten op de groep, en wat heb ik al veel gezien! Door mijn werk als pedagogisch ondersteuner voor kinderopvang en ouders kom ik veel op de groep. Eén van de leukste dingen om te doen. En wat een bevlogenheid zie ik bij de professionals. Ze doen er alles aan om ‘hun’ kinderen een veilige en stimulerende omgeving te bieden. Dat dat niet altijd meevalt krijg ik regelmatig van ze terug.

Tekortschieten

Pedagogisch medewerkers hebben het druk. “Er moet heel veel. We hebben vaak het gevoel dat we niet alle kinderen evenveel aandacht kunnen geven.” Een medewerker vertelde: “Soms merk ik bij het ophalen van de kinderen aan het einde van de dag dat ik een kind bijna niet heb gezien die dag.” Best erg toch? Ja, maar ook begrijpelijk. Dit speelt vooral wanneer de groep meer aandacht vraagt. Wanneer je het gevoel hebt ogen voor en achter te moeten hebben en handen te kort. Dat gebeurt al gauw op een groep met bijvoorbeeld veel jonge kinderen, drukke kinderen of bepaalde combinaties van kinderen.

Hoe geef je toch elk kind aandacht?

  • Zorg voor korte aandachtsmomentjes voor elk kind gedurende de dag. Een knuffel, een aai over de bol, even oogcontact of de naam noemen, een klein spelletje of gesprekje is vaak al voldoende voor een kind om zelf weer door te gaan. Dit vraagt vooral om bewustwording, niet om tijd.
  • Spreek met je collega af dat je even 10 minuten niet beschikbaar bent. Die 10 minuutjes rustig kijken geeft je heel veel waardevolle informatie over je groep. Meer rustig tussen de kinderen zitten op de groep is sowieso een goede keus. Je bent dan zichtbaar én beschikbaar voor kinderen. Kinderen bepalen zelf of ze naar je toekomen. Dat zorgt voor rust in de groep.
  • Werk in kleine groepjes, ook tijdens de kring en tafelmomenten. In kleine groepjes komen de gesprekjes beter op gang. Door de interacties tussen kinderen te stimuleren, heb je alle kinderen in beeld en zorg je dat kinderen zich gezien voelen.

Deze tips helpen je om in alle drukte van de dag even stil te staan bij elk kind van je groep. Zelf vind ik dit een van de meest waardevolle tips:

Stap even uit je groep en kijk naar de kinderen, waar zijn ze mee bezig en wat beweegt ze? Als je goed kijkt zie je zoveel meer!

Ik ben benieuwd. Wat is jouw gouden tip?

Geschreven door

Esther van der Leek

Pedagoog

Nieuwste blogposts

Als je toch zo lekker aan het lezen bent heb ik hier nog 2 recente blog posts voor je. Enjoy!

Ben jij die warme professional?

In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke ervaring waarin ik me gefrustreerd en machteloos voel wanneer ik mezelf niet kan uitdrukken in een vreemde taal en hoe een veilige en gastvrije omgeving cruciaal is voor het effectief leren van een nieuwe taal.

Lezen
0