Waar je wiegje staat…

“Pfff, wat maakt het toch veel uit waar je geboren bent”, verzucht één van mijn kinderen als we in de taxi op weg zijn naar het vliegveld. Zojuist hebben we afscheid genomen van onze Gambiaanse vrienden. Telefoonnummers zijn uitgewisseld. En hoe ver onze werelden ook uit elkaar liggen, Whats app zorgt ervoor dat er makkelijk contact mogelijk is.

 

Een rake opmerking van mijn zoon. We kennen de uitspraak allemaal: ‘Waar je wiegje staat bepaalt je kansen op succes…’

Vakantie

Afgelopen week was ik met mijn gezin in Gambia. Na een druk, maar succesvol eerste jaar als ondernemer van Pedagogisch Hart, was er nu tijd voor vakantie. Heerlijk relaxen! Maar daarnaast is vakantie voor mij ook vooral kennismaken met het land, de mensen en de cultuur. En super dat ik dat samen met mijn gezin kon doen.


Een bredere blik


Reizen leert je om vanuit een ander perspectief te kijken naar je eigen situatie. Het vormt je blik op de wereld en daarmee vind ik het één van de meest waardevolste vormen van educatie. Zo ook de lessen die we deze reis geleerd hebben. 


Gambia heeft een heerlijk klimaat in onze winter. Daarom komen er ook zoveel toeristen naar toe. Maar naast die heerlijke zonnestralen is het ook een land met veel armoede. 


Wat voor ons vanzelfsprekend is, is daar helaas geen dagelijkse realiteit; schoon drinkwater, elke dag eten, onderwijs voor je kinderen, een slaapplek, een baan… En zelfs als je al ambities hebt om verder te komen, heb je niet alleen de zorg en verantwoordelijkheid voor je eigen gezin, maar voor de hele familie.


Nieuwsgierig naar de ander

Nieuwsgierig zijn en geïnteresseerd in de mensen en hun cultuur. Dit heeft ons veel mooie ontmoetingen en bijzondere gesprekken gebracht: met onze gids, de obers, de leerkrachten van de school die we bezochten, de taxichauffeurs, met de vrouwen die fruit verkopen of een ander handeltje hebben, met de vissers die vol passie vertelden over hun dagelijkse werk enzovoort. 


Wij hadden een bal mee en elke dag voetbalden onze kinderen met de jongeren op het strand. Gejuich, high fives en fanatieke kreten. Ik vond het een prachtig gezicht om te zien hoe een spelletje als voetbal zo verbroedert. Net als muziek en dans blijkt dit altijd weer een fantastisch internationaal communicatiemiddel :-).


Wat het meeste indruk op ons gemaakt heeft is de humor, de positieve instelling van de mensen en het gemeenschapsgevoel. Ondanks de vaak beroerde situatie maken ze er het beste van. Ik denk deze vakantie vaak aan hoe we dit in Nederland doen en bedenk dat wij nog veel kunnen leren van deze mindset.


Omschakelen

En nu zijn we terug in Nederland en moeten we even schakelen. Allemaal… We zijn realistisch genoeg om te bedenken dat we er zo weer helemaal in zitten. We beginnen weer met ons werk, de studie, en alle andere dingen die moeten, maar tegelijkertijd ook heel erg leuk zijn om te doen. En we beseffen met elkaar wat een bofkonten we zijn…


Het is maar net waar je wiegje staat…

Geschreven door

Esther van der Leek

Pedagoog

Nieuwste blogposts

Als je toch zo lekker aan het lezen bent heb ik hier nog 2 recente blog posts voor je. Enjoy!

Ben jij die warme professional?

In deze blogpost deel ik mijn persoonlijke ervaring waarin ik me gefrustreerd en machteloos voel wanneer ik mezelf niet kan uitdrukken in een vreemde taal en hoe een veilige en gastvrije omgeving cruciaal is voor het effectief leren van een nieuwe taal.

Lezen
0