Het verhaal achter Pedagogisch Hart

De kijk op kinderopvang is enorm veranderd afgelopen jaren. Er is steeds meer aandacht voor pedagogiek en daarmee wordt ook het beeld van de opvang anders.
Waar het eerder vooral werd weggezet als gemakkelijke oplossing voor werkende ouders, wordt het nu veel meer gezien als een omgeving waar kinderen zich kunnen ontwikkelen met behulp van pedagogisch deskundigen.

Van opvangplek naar ontwikkelplek

Meer aandacht voor de pedagogiek dus. En dat is goed nieuws! Opgroeiende kinderen verdienen de beste professionals. Zij maken het verschil!
De kinderopvang levert als pedagogische omgeving een grote bijdrage aan de ontwikkelkansen voor jonge kinderen. De basis voor een gezonde toekomst wordt namelijk al in de eerste jaren gelegd. Een verantwoordelijke baan dus!

Uitdagingen

Meer aandacht voor professionalisering is mooi, maar de praktijk kent nog vele uitdagingen. Dat zag ik ook terug op de locaties. Veel bevlogen pedagogisch professionals die elke dag weer hun best doen om een veilige en stimulerende omgeving neer te zetten. Die alle kinderen het beste willen geven. Ik zag ze veel ballen in de lucht houden want er waren ook nog veel andere taken.

Herkenbaar?

Op locaties hoorde ik regelmatig terug dat er te weinig tijd is echt even bewust stil te staan bij hun vak. De dagen zitten vol…
En al die eerder opgedane kennis en vaardigheden in al die leuke trainingen en cursussen die professionals volgden? Ondanks de motivatie en het enthousiasme om ermee aan de slag te gaan, blijkt al snel dat de waan van de dag alweer de overhand heeft.

Jammer! Dat moet toch anders kunnen dacht ik. Hoe zorg je dat leren en ontwikkelen óók voor medewerkers een vast onderdeel wordt van de dag?

Ontstaan Pedagogisch Hart

Daar had ik wel ideeën over en dat werd direct de start van mijn bedrijf. Met Pedagogisch Hart ga ik voor een sterke pedagogische omgeving voor elk kind. De focus ligt daarbij op de professionalisering van pedagogisch professionals. Zij maken het verschil voor kinderen!

Pedagogisch momentje

Wat maakt leren in de kinderopvang leuk? Als het aansluit bij jouw praktijk, als het niet teveel extra tijd kost en als je kennis en inspiratie kunt delen met collega’s. Dat is het uitgangspunt voor alles wat we maken.

Pedagogisch Hart ontwikkelt producten die professionals helpen tijd te maken voor dat dagelijkse momentje van ontwikkeling en reflectie. Op een laagdrempelige én leuke manier samen met collega’s blijven leren en ontwikkelen, van en met elkaar.

Pedagogisch Scheuren en Situatie sparren hebben inmiddels hun weg al gevonden naar vele locaties. We blijven zoeken naar manieren om die dagelijkse pedagogische momentjes te realiseren.

heart house line background

Onze missie is om zoveel mogelijk pedagogisch professionals te steunen in hun ontwikkeling, zodat zij met hun vaardigheden kunnen investeren in de volgende generatie.

Wat willen wij bereiken?

De eerste jaren van een kind zijn belangrijk. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de basis voor een gezonde ontwikkeling in die eerste jaren wordt gelegd. Investeren in kinderen betekent investeren in de volwassenen die hen begeleiden tijdens het opgroeien. Aandacht voor ouders en professionals dus. Zij zijn het die die sterke pedagogische omgeving voor kinderen neerzetten. De Heckman Curve laat zien dat hoe meer je investeert in kinderen op jonge leeftijd (hun ouders en professionals) hoe meer dit oplevert.

De drijvende kracht

Mensen die mij kennen weten dat ik graag veel en verschillende dingen doe. Al mijn activiteiten hebben het doel om die sterke pedagogische omgeving voor elk kind te realiseren. Wat overal altijd in terugkomt is mijn pedagogische hart. Mijn passie voor ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. Mijn pedagogisch hart klopt voor elke omgeving waarin jonge kinderen opgroeien, maar vooral voor de kinderopvang.

Een branche die volop in ontwikkeling is en waarbij pedagogiek en professionalisering hoog op de agenda staan. Daar draag ik graag aan bij door kennis te delen en professionals te inspireren. Ik ben een echte pionier en zie overal kansen. Niets is onmogelijk.

Lees in dit artikel van Vakblad Vroeg meer over mij als professional

 


Esther van der Leek

Samenwerken?

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” Kennis delen, elkaar inspireren, van elkaar leren en nieuwe ontwikkelingen in gang zetten. Dat past bij wie ik ben en waar ik voor sta! Vind je het leuk om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen of heb je een specifieke vraag voor jouw organisatie? Neem vooral contact op.

Neem contact op